Algemene Verkoop- en Leveringsvoorwaarden LUX ELEMENTS GmbH & Co. KG

Stand December 2017

I) Algemeen

1. Alle opdrachten worden door de firma LUX ELEMENTS GmbH & Co. KG (verkopende partij) uitsluitend op basis van onderstaande bepalingen aangenomen en uitgevoerd.
2. Met zijn opdrachtverstrekking geeft de koper te kennen dat hij deze bepalingen accepteert. Inkoopvoorwaarden van de koper die hiermee in tegenspraak zijn gelden slechts wanneer zij door de verkopende partij schriftelijk zijn geaccepteerd.
3. Mondelinge nevenafspraken, met inbegrip van korting- en bonusafspraken en bulkafspraken, gelden alleen dan, als zij door de verkopende partij schriftelijk zijn bevestigd.

II) Leveringsvoorwaarden

1. Leveringen verlopen volgens de bepaling van de verkopende partij vanaf de fabriek in Leverkusen of vanaf het magazijn van de verkopende partij op risico van de koper, voor zover de koper handelaar is, en in alle gevallen voor rekening van de koper.
2. Als de koper de waar op het afgesproken tijdstip niet afneemt, is de verkopende partij, na het aangeven van een ontvangsttermijn van één week, gerechtigd uit de leveringsovereenkomst terug te treden. De voorschriften van het BGB (Bürgerliches Gesetzbuch, het Duitse burgerlijk wetboek) blijven onverminderd van kracht.
3. Als de verkopende partij op verzoek van de koper uit coulance waar terugneemt, draagt de koper de vervoerskosten hiervan. Daarnaast wordt 15% van de nettowaarde van de waar op de door de verkopende partij op te maken creditnota in rekening gebracht voor het verwerken en de handhaving van deze waar. Enkel de goederen uit het actueel geldende programma, met uitzondering van bouwchemische producten & speciale producties, kunnen worden teruggezonden.

III) Bepalingen bij vertraging

1. Voor alle verkopen geldt het voorbehoud van levering aan de verkopende partij door onze voorleveranciers binnen de gestelde termijn. Dit geldt niet indien de nietlevering door de verkopende partij kan worden ondervangen.
2. Bij overmacht, in het bijzonder wegens maatregelen tegen arbeidsconflicten, overheidsvoorschriften en bedrijfsstoringen buiten de schuld van de verkopende partij, wordt de levertermijn verlengd met de duur van de belemmering, voor zover deze niet onredelijk lang duurt. Bij vertragingen die langer duren zullen de partijen in goed overleg overeenkomen of de overeenkomst in stand blijft of wordt opgezegd. De koper kan hieruit geen aanspraken op schadevergoeding herleiden.
3. Bij vertraging van de verkopende partij stemt de koper in met een uitstel van 10 dagen, voor zover het geen termijntransactie betreft. Deze termijn kan op zijn vroegst schriftelijk na afloop van de levertermijn worden gesteld. Aanspraken op schadevergoeding wegens vertraging zijn in het geval van normale nalatigheid uitgesloten, voor zover de koper handelaar is en het niet om een termijntransactie gaat. In ieder geval is de verplichting tot schadevergoeding in het geval van lichte nalatigheid beperkt tot de voorzienbare schade.

IV) Vrijwaring

1. De vrijwaringstermijn bedraagt één jaar, voor zover de koper handelaar is. De verkopende partij zal zijn vrijwaringsplicht nakomen middels een vervangende levering.
2. De aansprakelijkheid van de verkopende partij voor gevolgschade uit gebrek is uitgesloten. Dit geldt niet als het bij de gevolgschade uit gebrek gaat om de dood, verwonding of gezondheidsschade van een persoon; de gevolgschade uit gebrek grof nalatig, met opzet of door inbreuk op een wezenlijke contractuele verplichting (kardinale
verplichting) veroorzaakt werd; een gevolgschaderisico uit gebrek omvattende toekenning van eigenschappen of een garantie op kwaliteit of houdbaarheid bestond en de opgetreden schade daarop berust. Voor zover een aansprakelijkheid van de verkopende partij wegens gevolgschade uit gebrek bestaat, en de koper handelaar is, wordt de aansprakelijkheid van de verkopende partij beperkt tot de voorzienbare schade, voor zover de schade op het nalatig verzuim van een wezenlijke contractuele verplichting (kardinale verplichting) berust.
3. Bij verkopen op basis van monsters of stalen, zoals bijvoorbeeld voegmaterialen, wordt slechts garantie gegeven op de overeenstemming met het monster na een vakkundige controle.
4. De gegevens in alle gegevensbladen van de verkopende partij zijn gebaseerd op de stand van zijn kennis bij de vervaardiging van de gegevensbladen. Deze beschrijven de producten van de verkopende partij uitsluitend met het oog op de veiligheidseisen. Ze vertegenwoordigen geen toezegging van de leveringsspecificaties.
5. De gebruiksaanwijzingen van de verkopende partij zijn slechts algemene richtlijnen. Vanwege de veelvoud aan toepassingsdoeleinden van de losse producten en vanwege de heersende bijzondere omstandigheden berust de eigen toetsing bij de koper.
6. De koper, die de van de verkopende partij ontvangen waren doorverkoopt, draagt bij deze doorverkoop de alleenverantwoording voor de reglementair voorgeschreven verpakking, classificatie en aanduiding van gevaarlijke stoffen, volgens § 15 GefStoffV (paragraaf 15 Gefahrstoffverordung [Duitse verordening gevaarlijke stoffen]). Hem komen in het bijzonder geen aanspraken toe, als de door de verkopende partij uitgevoerde verpakking, classificatie of aanduiding van gevaarlijke stoffen door een wijziging van de rechtspositie na de door de verkopende partij uitgevoerde levering aan hem niet meer aan de geldende voorschriften voldoet. De verkopende partij neemt uitdrukkelijk geen verplichtingen tot verwijzingen over
dergelijke rechtswijzigingen op zich.
7. Hetzelfde (6) geldt, wanneer de waren van de verkopende partij in verpakkingsmateriaal van de koper verpakt worden. In dit geval draagt alleen de koper de verantwoording voor verpakking en aanduiding. De koper vrijwaart de verkopende partij van alle aanspraken van derden wegens gebrekkige verpakking en/of aanduiding.

V) Betalingsvoorwaarden

1. De factuur wordt op de dag van levering respectievelijk beschikbaarstelling van de waar na ingang van het bericht van aflevering opgemaakt. Daarbij worden, tenzij anders overeengekomen, de prijzen berekend op basis van de prijzen die gelden op de dag van levering.
2. Facturen zijn verschuldigd binnen 14 dagen na factuurdatum met aftrek van 2% korting of binnen 30 dagen netto.
3. Compensatie van de factuur met tegenvorderingen is niet toegestaan, voor zover het niet gaat om onbestreden of rechtsgeldig vastgestelde vorderingen van de koper.
4. Een wezenlijke verslechtering van de vermogenssituatie van de koper geeft de verkopende partij het recht, met voorbehoud van andere rechten, de door hem nog niet uitgevoerde opdrachten alleen één voor één tegen betaling uit te voeren. Onder de gelijke voorwaarden worden betalingsaanspraken van de verkopende partij jegens de koper voor zaken, voor zover reeds uitgevoerd, direct opeisbaar.
5. Het recht van retentie wegens duidelijke gebrekkige of onvolkomen waar kan door kooplieden slechts geldend worden gemaakt, als de gebrekkigheid of onvolkomenheid van de waar onbetwistbaar is of bij gewijsde is vastgesteld. In alle andere gevallen kan de koper de gebrekkigheid of onvolkomenheid van de geleverde waar uiteenzetten door een advies, dat geen arbitragerapport is, op te stellen door een openbaar aangestelde en beëdigde deskundige, waarbij het de verkopende partij vrij staat tegenwerpingen tegen dit advies op te werpen.

VI) Eigendomsvoorbehoud

1. De verkopende partij behoudt zich het eigendom voor van het te leveren product tot de gehele betaling van de koopprijs is voldaan. Als de koper ook handelaar is, behoudt de verkopende partij zich bovendien het eigendom voor van het te leveren product tot de volle vervulling van alle hem toekomende aanspraken op de koper op basis van de gehele zakelijke verbintenis.
2. In het geval van de verwerking van de geleverde waar of de verbinding daarvan met vreemd materiaal verwerft de verkopende partij medeeigendom van de geproduceerde nieuwe zaak in verhouding van de waarde van het voorbehouden goed tot de waarde van de door verwerking ontstane nieuwe zaak. Voor het bepalen van de waarde is zowel voor de waarde van het voorbehouden goed alsook voor de waarde van de verwerking het tijdstip van de verwerking maatgevend. De koper wordt bij de verwerking actief voor de verkopende partij, zonder daarbij willekeurige aanspraken wegens de verwerking tegen zich te verwerven. De koper is verplicht, het voorbehouden goed voor de verkopende partij zorgvuldig in bewaring te houden. Indien de verkopende partij bij de verbinding van meerdere zaken geen mede-eigendom verwerft, draagt de koper hem reeds nu het volgens paragraaf 6 alinea 2 zin 1 en 2 bepaalde medeeigendomsaandeel over. De hiervoor noodzakelijke wilsverklaringen worden reeds nu afgegeven.
3. Bij verdere vervreemding van het nieuwe product door de koper treedt voor de zekerheid in plaats van het product de aan de koper uit de verdere vervreemding toekomende, evenredige aanspraak op de koopprijs volgens paragraaf 6 alinea 2 zin 1 en 2. De koper draagt deze evenredige aanspraak op de koopprijs reeds nu over aan de verkopende partij, die deze overdracht hiermee aanneemt.
4. Wordt de gekochte waar door de koper onverwerkt doorverkocht, dan staat de koper reeds nu de hem uit zulke vervreemdingen toekomende vorderingen met alle nevenrechten af aan de verkopende partij tot de hoogte van de vordering van de verkopende partij. De verkopende partij neemt deze overdracht reeds nu hiermee aan.
5. De ingevorderde gelden dienen telkens op een separaat rekeningnummer ten gunste van de verkopende partij worden gestort.
6. Indien de zekerheden de vorderingen van de verkopende partij meer dan 10% overstijgen, dan is deze verplicht, het overstijgende deel van de hem toekomende zekerheden aan de koper op diens verzoek vrij te geven.
7. De koper dient de verkopende partij onmiddellijk schriftelijk te informeren, wanneer executoriaal beslag wordt gelegd op het voorbehouden goed of op de in medeeigendom staande waar van de verkopende partij evenals op door vooroverdracht van de verkopende partij overdragen vorderingen. De koper dient onverwijld aan het uitvoerend orgaan en de schuldeiser mede te delen dat de waar nog in voorbehoudeigendom of in medeeigendom is van de verkopende partij, respectievelijk dat de vordering hierop overgedragen is.

VII) Plaats van handeling en bevoegde rechtbank

1. Plaats van handeling voor alle prestaties uit de leveringsovereenkomst is de vestigingslocatie van de verkopende partij.
2. Voor kooplieden is Leverkusen de bevoegde rechtbank voor alle verplichtingen (waaronder wisselacties en chequevorderingen) van beide partijen.

VIII) Toepasbaar recht

De koopovereenkomst is onderworpen aan het Duitse recht met uitsluiting van de overeenkomst van de Verenigde Naties van 11 april 1980 over verdragen omtrent de internationale warenhandel.

IX) Slotbepalingen

Indien een bepaling van deze verkoop- en leveringsvoorwaarden ongeldig is, wordt hierdoor de werkzaamheid van de overige bepalingen niet beïnvloed.

LUX ELEMENTS GmbH & Co.KG,
An der Schusterinsel 7, D-51379 Leverkusen,
Tel.: +49 (0)2171-7212-0, Fax: +49 (0)2171-7212-30

Download